Служебният министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с

...
Служебният министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с
Коментари Харесай

С по-задълбочено сътрудничество с Европол ще борим нелегалната миграция

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  Иван Демерджиев Иван Демерджиев е юрист с над 20 години опит.   Роден е през 1975 година в Пловдив. През 2001 година организира среща с директора на " Европол " Катрин Де Бол. 

По думите на силовия министър, съдействието ни с европейската организация ще се задълбочава, а това ще помогне България да се пребори със засиления мигрантски напън. Демерджиев уточни, че диалозите са били взаимно потребни, потребни и другарски. Двамата са разискали и киберпрестъпността, контрабандата на наркотични субстанции, както и икономическите закононарушения.

" Акцент беше подложен на вероятното съдействие сред България и " Европол " в битката с противозаконния трафик на хора и каналджийството. Запознах Де Бол с подхванатите дейности от наша страна. Тече интензивна полицейска интервенция за всички лица, за които имаме данни да са забъркани в противозаконни мигрантски действия. Това са главно лица, които са жители на непознати страни. Взаимодействието сред България и " Европол " е извънредно значимо, с цел да се оправим с казуса. Предприехме дейности по технческата обезпеченост на границата, изпратихме спомагателни сили на Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи. Използваме всички дронове в две насоки: подкрепяме активността на чиновниците ни по следене на нелегално проникналите мигранти и каналджиите, които се пробват да ги транспортират. Ползването на тези средства има и дисциплиниращ резултат във връзка с нашите чиновници ", добави вътрешният министър. 

Той увери, че се ревизират и чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са забъркани в активност, обвързвана с така наречен каналджийство. Демерджиев даде обещание санкции за отговорните. " Важно за мен е, че набелязахме благоприятни условия за възстановяване на обичайно извънредно положителното ни съдействие съответно в подтекста на оправянето с мигрантския напън и обвързваните с него закононарушения. Де Бол предложи скъпи ограничения, с цел да се употребяваме от целия капацитет на " Европол " като налична информация и шерване на опит, вклщчително с взаимни оперативни екипи, които дружно да работят на границата. Тези ограничения, които набелязахме през днешния ден, ще бъдат разисквани на следващия ден на професионално равнище ", разяснява още Демерджиев. 

Той благодари на Де Бол за помощта с следствието, обвързвано с убийството на двамата бургаски служители на реда, чийто автомобил бе затрит от рейс, пренасящ незаконни мигранти. 

" България постоянно е била приближен и благонадежден сътрудник в " Европол ". Имали сме чудесно съдействие със страната както на стратегическо, по този начин и на оперативно ниво ", сподели от своя страна шефът на " Европол " Катрин Де Бол. 

„ Ние сме на публично посещаване, което е част от обиколката на управителния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от страните членки каква е тяхната оценка на съдействието им с Европол. И също по този начин по-добре да се борим с проведената престъпност и тероризма в Европа ”, сподели още тя.

Де Бол регистрира, че през последните пет години се следи трикратно увеличение на обмена на информация сред българските служби и Европол. „ Нашето съдействие докара до доста триумфи в битката с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на противозаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други артикули ”, добави тя.

Директорът на " Европол " уточни, че през 2021 година е усъвършенствано съдействието посредством даване на аналитична поддръжка от страна на организацията, вследствие на което българските управляващи са съумели да проведат „ извънредно сполучливи ” интервенции против проведени групи, забъркани в отпечатване на висококачествена подправена валута - евро. Де Бол загатна противозаконната миграция и каналджийството на мигранти. „ Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама служители на реда изгубиха живота си. Тази покруса сподели още един път на какъв риск са изложени всекидневно служителите на реда. Показва и по какъв начин незаконните мрежи работят динамично и бързо се приспособяват към новите условия ”, е нейното мнение.

По думите ѝ обстановката в Европейския съюз се е трансформирала трагично, ето за какво е имало нужда от усилване ролята на Европол и нужда от подсилване на взаимната активност на страните членки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР